Tuesday, August 17, 2010

Flow intervju: The Drums


Gorilla! träffade bandet The Drums under fredagens Flow. Killarna var på bra humör och satt och lusläste festivalbroshyren.

-Här är många bra bänd. Jag skulle gärna vilja se Girls, The Radio Dept, Marina & The Diamonds och The XX, men tyvärr åker vi vidare redan i morgon, säger gitarristen Jacob.


Trots den Beach Boys-aktiga Kaliforniarocken är bandet The Drums bildat i streetsmarta New York. Bandet består av vokalisten Jonathan Pierce, gitarristerna Jacob Graham och Adam Kessler och trummor spelar Connor Hanwick.

För väldigt många år sedan träffades Jonathan och Jacob på ett sommarläger och blev bästa vänner. De startade redan då ett bänd, något som senare skulle bli fröet till The Drums.


Namet The Drums kom Jacob och Jonathan på tillsammans. Det är ingen komplicerad historia bakom namnet, killarna valde bara det namn de tyckte lät coolast. Någon diskussion om namnet har aldrig förts, alla bandmedlemmarna är överens om att namnet är det bästa bandet någonsin kan ha.

- Namnet The Drums är precis som våra sånger. Det är enkelt och har en sorts nostalgisk klang över sig. Namnet låter som om bandet varit med i svängen sedan poppen blev pop, berättar Jonathan.


Eftersom killarna redan en längre tid gjort allt tillsammans, både levt och turnerat tätt inpå varandra, har bandets inspiration fått en gemensam riktning. De säger sig använda varandra som bollplank för nya idéer som de får från allt i från filmer, fotografier och andra band till tankar och känslor.

- För tillfället inspirerar det visuella mer än annan musik, förklarar Johnny och de andra håller med. Vårt mål är att våra sånger skall vara ett kaninhål som leder lyssnaren till en annan plats och en annan tid, precis som ett vackert fotografi eller en bra film, fortsätter vokalisten.


På frågan om vilka band som inspirerar The Drums är killarna också eniga. The Smiths och The Zombies nämns.

- Vi ledsnas fort. Band vi kollektivt lyssnar varierar ständigt, förklarar bandet.


Deras första singel Let's Go Surfing kom ut 2008 på det hipstercreddiga skivbolaget Moshi Moshi och blev snabbt en stor hit. Refrängen är bekant för många, inte minst den känslospaka visslingen som kallats "den mest egensinniga visslingen sedan Peter, Bjorn & Johns låt Young Folks". Hipsters världen över är endå oeniga om vad killarna egentligen sjunger i refrängen. Är det "Oh Momma" eller "Obama"? Frågan får killarna att dra på munnen.

- Det där är en intressant fråga. Sången nämner inte Obamas namn en enda gång men andra versen handlar i stort sett om Obama och Amerika under presidentvalet. Sången kan även handla om surfing eller inte alls om surfing. I slutändan är sången en synonym med frihet.


The Drums berättar för oss att de redan varit fyra dagar i Helsingfors och hunnit se en hel del av staden.

- Vi har haft riktigt kul här. Staden är en av våra favoritstäder, säger killarna entusiastiskt.

Ett så avslappnat resande är det inte alltid för ett så intesivt turnéband som The Drums. Något har de ändå upplevt av världen och som andra favoritstäder nämner killarna Glasgow, Berlin, Tokyo, Reykjavik samt hemstaden New York.


Innan Gorilla! tackar för intervjun passar vi ändå på att frågaThe Drums lite om deras framtid.

- Vi skall fortsätta göra det vi gör nu, skriva mer sånger och turnera mycket. Detta bara vi inte drabbas av tristess.

Efter lite mer framtidssiande kommer killarna på ett stort mål för bandets framtid.

- Vi vill finna något riktigt speciellt i musikväg och sedan göra det.

No comments: